Irodatérkép

Lengyel lesz a legnagyobb irodatorony Közép-Európában

2017. január 16. 15:11 - MeNa

A magyar piacon is aktív, szlovákiai hátterű HB Reavis Csoport építi a legmagasabb irodatornyot Közép-Európában. A Varso Palace komplexumban emelt felhőkarcoló 310 méteres lesz, a kivitelezési munkákat három hete kezdte meg a csoporthoz tartozó HB Reavis Construction, átadás 2020-ban lesz.

A 140 000 négyzetméter alapterületű, multifunkciós épületegyüttes részeként Európa egyik legmagasabb toronyházát fogják felépíteni, lesz még két, közepes magasságú épület is, a komplexumot 2020-ban szeretnék befejezni.

chmielna_2.jpg

Ilyen lesz a varsói felhőkarcoló és környezete

A Varso Place leglátványosabb eleme egy 53 emeletes toronyépület lesz, melyet a grandiózus megoldásairól is ismert londoni Foster + Partners építésziroda tervezett. 230 méteres – toronycsúccsal együtt pedig 310 méteres - magasságával a toronyház nemcsak Lengyelország legmagasabb, hanem egyben Európa egyik legmagasabb épülete is lesz. A projekt két további, 21 és 19 emeletes épületét a Hermanowicz Rewski varsói építésziroda tervezte.

Budapesten is épülnek majd toronyházak, de nem ekkorák. A tervek közül egyelőre egy, a Kopaszi-gát környékén felépülő BudaPart projekten belüli felhőkarcoló kapott zöld jelzést. Az a toronyház 120 méteres lesz, fejlesztője a Garancsi István nagyvállalkozóhoz köthető Property Market Kft.cég. Ezzel jelentősen bővül majd a kiadó budapesti irodák kínálata, ebből itt szemezgethet.

budapart_felhokarcolo_1.jpg

A BudaPart beruházásnál felépülő toronyház látványterve

A Varso Place épületeinek bérlői olyan nagy lengyel és nemzetközi vállalatok, valamint startup vállalkozások lesznek, amelyek a belvárosi lokáció előnyeit és a városközpont nyüzsgését szeretnék kihasználni. A fejlesztés mindemellett Varsó egyik legnagyobb „co-working” irodaközpontjának is helyet ad majd.

Mint ahogy ez általában lenni szokott, a multifunkciós épületek földszintjén számos szolgáltatóegység, többek között üzletek, éttermek és kávézók várják a vendégeket, továbbá négy köztér és zöld tetőteraszok gondoskodnak a kikapcsolódásról. A helyiek és a látogatók több kilátópontról – többek között a város új, legmagasabb 230 m-es kilátóhelyéről – gyönyörködhetnek a lengyel főváros panorámájában, emellett a toronyház 46. és 47. emeletén található éttermekből is csodálatos panoráma nyílik Varsó látványosságaira.

Az is kötelező lecke a fejlesztésben, hogy korszerű technológiák gondoskodnak a takarékos áram- és vízfelhasználásról, valamint a légszennyezés csökkentéséről. Ez lesz az első ilyen nagy léptékű projekt Lengyelországban, amelyet a BREEAM kiemelkedő („outstanding”) minősítés feltételeinek megfelelően építenek.

Elég jó helyre álmodták ezt a monstrumot, mert villamossal, busszal és metróval egyaránt könnyen megközelíthető lesz, sőt, még a központi vasútállomás is közvetlenül itt van. A leendő épületek dolgozói és látogatói egy rövid sétával a városközpont összes főbb pontjára mehetnek és eljuthatnak a főbb közlekedési összeköttetésekhez, ahonnan elérhetnek Lengyelország más részeire is.. 

Grant Brooker, a Foster + Partners Építésziroda igazgatója, a londoni tervezőcsapat vezetője elmondta: „Meggyőződésünk, hogy a Varso Tower toronyház a város egyedülálló látványossága lesz, de még ennél is fontosabb, hogy a fejlesztés új életre kelti a város szívében elhelyezkedő területet.”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr5412130279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása