Irodatérkép

Keddi KV: 5 tipp az iroda-szerződéshez

2016. december 05. 15:14 - MeNa

Sok kávé lefő, míg jó döntést hozunk, főleg, ha minden szempontot figyelembe veszünk. Mondunk egy-két tippet. Ne söpörje le azzal, hogy már ismeri ezeket!

8_iroda-6.JPG

fotó: Mester Nándor

Sorozatunk első részében ahhoz adtunk tanácsokat, hogy milyen alternatív irodák közül lehet választani, ha induló vállalkozásunk van vagy már működő cégünknek nagyobb, jobban variálható térrel rendelkező irodai elhelyezést szeretnénk. Most a szerződéskötés előtti szempontokból szemezünk.

1. Ne vállaljon 3 hónapnál nagyobb összegű óvadékot (letéti biztosítékot) az irodabérleti szerződés aláírásakor. Szerződésében legyen benne, hogy a bérbeadó milyen feltételekkel számíthatja be a futamidő elején Ön által fizetett kauciót az Ön esetleges tartozásába. Kérjen fizetési átütemezést a bérbeadótól, ha egy darabig nem, vagy csak késve tudja fizetni a bérleti díját.

NE HAGYJA KI:

2. Ügyeljen a fizetési ütemezésre, ha irodabérleti szerződést köt és legfeljebb 1+1 évet írjon alá. A legmagasabb kategóriájú irodaházakban általában ragaszodnak a három évhez, de ez nem mindenütt van így. Most éppen az a helyzet, hogy szűkítik a különféle kedvezményeket és ez már a szerződéskötéskor is egyre nyilvánvalóbb. 

3. Fontos, hogy legyen egy felső limit az irodabérleti szerződésben a költségeknél: üzemeltetési és egyéb költségek. Ekkor nem érheti meglepetés. Jó tudni még, hogy az irodaházak nem egységesek abban, hogy éppen hol és milyen szolgáltatási kört beszámítva lehet egyedi mérést alkalmazni. 

4. A bérleti díjat általában euróban jelölik meg, ez az elfogadott. Egyes bérbeadók azonban a forintos tételt is használhatják. Ha önnek csak forintban van bevétele, célszerű ez utóbbit választani az árfolyam ingadozás miatt. 

5. Gondoljon arra, hogy bővül a cég, netán összébb kell húzódnia, ha átmenetileg nem megy az üzlet, s ezért irodabérleti szerződésében erről legyen egy külön fejezet. Ide szokták beírni azt is, hogy milyen feltételek mellett adhatja bérbe azt a részt az irodájából amit éppen nem használ. Ez nem teljes orvosság, de legalább pénzt lát belőle a rossz idők alatt. 

 

Szólj hozzá!
Címkék: kkv keddikv

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr7011965841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása