Irodatérkép

Magyarok nyerik a felhőkarcoló vb-t?

2016. október 21. 11:05 - MeNa

Kínai, amerikai és arab cégekkel kell versengeni a 2017-es Felhőkarcoló-világbajnokságon. Akár nyerhetünk is, mert nem csak a magasság számít.

Néhány hétig még magyarok is jelentkezhetnek a 2017-es felhőkarcoló-világbajnokságra. Kevesebb esélyünk van a győzelemre, mint 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére, de azért érdemes megpróbálni. Ugyanis nem csak a magasság számít.

Az Európából, például Londonból vagy Berlinből, az Egyesült Államokból, Ázsiából vagy néhány arab országból ismert toronyházaknak csak kistestvérei vannak Magyarországon, mind Budapesten. A SOTE épületén kívül az Árpád híd pesti lábánál áll két ilyen irodaház, de ha csak a magasságot nézzük, egyik sem rúg labdába a nemzetközi porondon. A Kopaszi gátra tervezett komplexumban viszont lesz egy több mint 30 emeletes irodatorony, legalábbis ez derül ki az eddigi látványtervekből. Csatlakozhat a magyar "csapathoz" a Rendőrpalota előtti térre megálmodott óriásház is, bár ennek a terve egyelőre csúszik.

budapart_felhokarcolo.jpg

A Kopaszi gátra tervezett toronyház az öböl partján

forrás: budapart.hu

A britek az évente megrendezett Rondaépületek bajnokságával tűntek ki és biztos, hogy jó eséllyel indulnak e sajátos vb-n is, elég csak London emblematikus épületeire gondolni. A vb-t az eVolo Magazine szervezi, építészeket, mérnököket, egyetemistákat és művészeket várnak – olvastuk a bustler.net szakoldalon. A világbajnokot 2017 április 4-én hirdetik ki.

img_2458.JPG

Sanghajban több magas ház is esélyes lehet

fotó: Mester Nándor

Mi számít igazán? Például az, hogy mennyire sikerül beépíteni a legújabb technológiákat, ügyelve persze a környezetre. Lényeges továbbá, hogy rugalmasan variálható tereket hozzanak létre és olyan megoldásokat alkalmazzanak, amelyek harmonikussá teszik az épület és a fizikai környezet, valamint az épület és a helyi közösségek kapcsolatát.

41318358_ml.jpg

Dubaj nagyon erős jelentkező, az biztos

Nagyon fontos, hogy a fenntarthatóság a megoldásokban is jelen legyen. Elvárják ezen kívül, hogy a mai város gazdasági, szociális és kulturális problémáira is szülessenek válaszok, beleértve a lakosság gyors növekedését, a környezetszennyezést, a gazdasági megosztottságot és a város területi túlterjeszkedését.

A versenyben akkor indul valaki eséllyel, ha az építészeti megoldások újszerűen érik el a dinamikus egyensúlyt a magán és közös terek között, illetve az emberek és a természet között. Nincsenek megkötések, sem a méretek, sem a projektek jellegét vagy elhelyezkedését tekintve.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr8711755001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vili Doli 2016.10.21. 22:20:19

Hát, nagyon kellene már nekünk egy felhőkarcoló, ez tény.

Hogy nézünk most ki, hogy még az sincs?!
süti beállítások módosítása