Irodatérkép

Budapesten is lehetne az Álomgyár irodaház

2017. január 06. 14:12 - MeNa

Úgy volt, hogy porig rombolják, ám egy tervező megmentette a haláltól. Ma az egyik legizgalmasabb irodaház és gyárépület Rotterdamban.

Álomgyárnak hívják a hollandok ezt a csaknem ezer négyzetméteres csarnokot a rotterdami kikötői öböl szélén. Egyfajta fantázia laboratórium ez, ahol a hatalmas, világos tereknek köszönhetően tényleg szárnyalhat az emberi elme.

alomgyar_rotterdam_1.jpg

Akár magyar is lehetne, hisz álmodni mi is szeretünk...főleg, ha felújítandó irodaházakról vagy lerobbant gyárak újrahasznosításáról van szó. A kiadó budapesti irodaházak kis része újabban éppen ilyen régi, korábban használaton kívüli csarnokokban várja a bérlőket. Az új trend szerint loft irodáknak hívják őket, itt szemezgethetünk is belőlük.

alomgyar_rotterdam_3.jpg

Az 1937-ben emelt épületben eredetileg üveggyár működött bezárásáig. Az elmúlt években teljesen felverte a gaz, de szerencséjére-szerencsénkre a Roosegaarde építész stúdió tulajdonosa arra sétált és megtetszett neki. Felújíttatta és berendezte irodának és kisebb üzemnek.

alomgyar_rotterdam_4.jpg

Az épület közepe egy szinte bármilyen rendezvényre alkalmas tér, legyen az oktatás vagy előadás, de gyártó tevékenységre is bőven van mód. Az oldalsó galérián pedig irodákat alakítottak ki úgy, hogy mindenhonnan leláthassanak a központi térre. Van egy álom könyvtár is, ahol régi kiadványokat, könyveket, tervrajzokat és 21 századi könyveket is olvasgathatunk.

alomgyar_rotterdam_2.jpg

A térelhatárolást üvegfalakkal oldották meg, ezzel is hívogatják a munkatársakat az együtt-gondolkodásra, az irodákban mindenütt nagy hajókra emlékeztető asztallapokat használtak.

alomgyar_rotterdam_7.jpg

„A felső irodastúdiókból lenyűgöző az öböl, a tenger és a folyó látványa, ezzel is ablakot nyitottunk a világra” – érvelnek a tervezők az archdaily.com szakoldalon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr9612104667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása