Irodatérkép

EGY PERC ALATT A MENNYBE JUTHATSZ

2017. április 24. 10:29 - csorbazs

Hat évnyi építkezés után áprilisban adták át Szöulban a 3 világrekordot is megdöntő, 555 méter magas Lotte Word Towert, ami megváltoztatta az egész város távlati képét. Ezzel elkészül Dél-Korea legmagasabb, a világ ötödik legmagasabb épülete, mely egyben a világ legmagasabb obszervatóriumának is otthont ad 478 méter magasan.

lotte_nogal.jpg

Az elképesztő létesítmény további különlegessége a világ legmagasabbra jutó és leggyorsabb kétszintes liftje, ami a 121. emeletre mindössze 1 perc alatt juttatja fel az utasokat. Ehhez a koreaiak amerikai Otis Elevator Company segítségét kérték, akik több hasonló projektnél is közreműködtek már, többek között az Eiffel-torony liftrendszerénél is.

lotte_lift.jpg

Az egekbe repítő liftrendszer kiépítésére Wonixuk Choi a torony menedzserének elmondása szerint azért volt szükség, mert az obszervatórium bizonyos időpontokban túlságosan zsúfolt lett volna. A tervezők egyébként még arra is ügyeltek, hogy a kedves utasok még azalatt a 60 másodperc alatt se unatkozzanak, így 15 OLED képernyő szórakoztatja őket a "nagy utazás" alatt.

Nem ez azonban az egyetlen projekt, ami a lift-piacon nagyot hasított, 2016-ban a Shanghai Towerben életre keltették a világ gyorsabb liftjét, ami 20 méter/secundumos sebességgel haladt, de ott volt például a Guangzhou-torony is, ami 45 másodperc alatt ért fel a 95. emeletre.

GALÉRIA: Íme néhány a világ legmagasabb épületei közül

Jelenleg a világ legmagasabb épülete Szaúd-Arábiában épül. A tervek szerint a Jeddah Tower 2019-ben készül majd el és eléri az 1 kilométert a kék ég irányába.

Albert So mérnök szerint a liftek lassan elérik maximum kapacitásukat. Meglátása szerint ugyanis, 79 láb/szekundumnál gyorsabbra nem érdemes tervezni őket, hiszen az utasok nem tudnának akklimatizálódni ennél gyorsabban, így a légnyomás okozna problémát számukra. So a jövőt egyébként a horizontálisan és vertikálisan is mozgó liftekben látja.

Cikk forrása: CNN 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr6912441661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása