Irodatérkép

Tízezrek települnek át Dél-Budára. Mutatjuk, miért.

2016. november 16. 11:17 - MeNa

Kisebb népvándorlást indíthat Dél-Budára, ha valóban megépül a városrészre tervezett összes irodaház. A környék már most is felkapott lett, lakóparkok sora épült és fog is, s ha még az irodisták is megjelennek, arany élete lehet az ottani üzlettulajdonosoknak.

Pestről autóval érkezve nagy gödrökkel randevúzhatunk a Rákóczi híd budai lábánál: két hatalmas építkezés zajlik, mindkettő több tízezer négyzetméternyi irodával bővíti az egyre nagyobb lendülettel fejlődő dél-budai irodai lokációt. Két éven belül befejeződik az Infopark teljes kiépítése (a WING két irodaházával), illetve a következő három éven belül átadják a híd Kopaszi gát felőli oldalánál a Property Market által fejlesztett BudaPart mini városnegyed irodatornyát. És ez csak a kezdet.

buro-center-west.jpg

A Büro Center West épülete

A határos Budafoki úton és a párhuzamos Szerémi úton lassanként eltűnhetnek a lerobbant gyárépületek, megújulhat a hosszú főutak menti néhány őskövület irodaház és új irodaparkok nőhetnek ki a földből. A beruházók korábbi terveket porolhatnak le, így több mint valószínű, hogy újabb tömbökkel növelik a már működő irodaház-együtteseket. Kissé távolabb, az Etele tér körzetében pedig megvalósulhat egy igazi unikumnak számító vegyes funkciójú fejlesztés (a Futureal Csoport égisze alatt), amelyben jelentős irodaterület is lesz.

dorottya-udvar.jpg

A Dorottya Udvart egy régi üzemcsarnokból alakították ki

Egyértelmű, hogy a közlekedési feltételek látványos javulása nagyban hozzájárult Dél-Buda kelendőségéhez. Immár elnyúlik ide az 1-es villamos, megújulóban van a Fehérvári út és a Bartók Béla út, közel vannak az autópályák és a belváros is szinte karnyújtásnyira van a 4-es metró miatt. Nem elhanyagolható, hogy a belső kerületekkel ellentétben már most sokkal több a belakható tér és még több lehet, ha eltűnnek a barna övezetek.

A havi irodabérleti díjak 9 és 14 euró között mozognak, jellemzően inkább a 11-12 eurós sáv közepén. Az új fejlesztéseknél már érezhető a kínálati piac, ezeknél inkább a 12-15 eurós sávon belül köttetnek üzletek. Az üzemeltetés a régebben épült házak esetében még általában négy euró fölött van négyzetméterenként, a legújabbak már jobban közelítik a 3 eurót.

Az autósoknak jó hír, hogy - legalábbis egyelőre - olcsóbban pihentethetik járműveiket, mint a város belső kerületeiben és több is a rendelkezésre álló parkoló hely. A budai agglomerációból Dél-Budára érkezőknek viszont szükségük lesz új, nagy P+R helyek kialakítására, ezt nem ússzák meg sem az önkormányzatok, sem a fejlesztők, akikre várhatóan átterhelik a költségek egy részét.

Az infrastruktúra javulása mellett a szolgáltatási paletta is folyamatosan szélesedik Dél-Budán - írta a közelmúltban a Robertson ingatlan tanácsadó. Ezzel teljesen egyetérthetünk, elég sorra venni, hogy milyen kiskereskedelmi beruházások voltak és milyenek lesznek a körzetben.

Átadták majd bővítették az ÚjBuda Centert, a Fehérvári úton elkészült a nagycsarnok, mellette az Allee, a Kopaszi gáton park és éttermek nyíltak. Mindez a több tízezernyi irodai dolgozót szolgálja, főleg a csomópontokon (ÚjBuda központ, Móricz Zsigmond körtér, Etele út és tér) és közvetlen környékükön. Kiskereskedelmi fronton egy újabb plazával (Etele Plaza) fog bővülni a kínálat a Futureal beruházásában 2019 végén és várható, hogy kisebb barkács áruházak is megjelennek, újabb sport és rekreációs központok épülnek.

bartok-udvar.jpg

Hangulatos étkező a Bartók Udvarban

A budapesti irodapiacon jelenlévő irodaparkok nagy része Dél-Budán helyezkedik el. Az irodaparkok előnye, hogy a bérlők szinte korlátlan bővülési lehetőséggel számolhatnak a házon belül és a következő ütemekben. Az első ilyen irodapark az Infopark volt 1998-ban, amely azóta hét épületből áll, olyan nagy bérlőkkel, mint az IBM vagy az IT Services. A Robertson emlékeztet, hogy a dél-budai piacon a legalacsonyabb az üres irodaterületek aránya.

A kerület legnagyobb bérlői IT cégek, amelyek munkavállalóik nagy részét a közeli Műszaki Egyetem és az ELTE informatika karának tanulói közül választják ki. Dél-Buda így az információs technológia fellegvára Budapesten, és egyben az egyik legkedveltebb lokáció a munkavállalók körében. A high-tech irodák kényelmessége és funkcionalitása mellett a számos szolgáltatás könnyíti meg az itt dolgozók mindennapjait.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr5811749073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.11.17. 07:01:44

Nem rossz hely az Infopark, viszont az egyes villamos már most is kb. 100%-os kapacitással megy csúcsidőben, még pár irodaépület és tökéletesen bedugul. Az autóval történő megközelítéssel szintén ez a helyzet, ráadásul reggel 9 után parkolóhelyet találni a környéken kb. az lottó ötös esélyeivel van egy kategóriában. Szóval, ha arrafelé fejleszteni akarnak valamit, akkor még picit nem ártana kezdeni valamit a közlekedéssel.

FlybyWire 2016.11.17. 08:15:58

@midnight coder: 9 után beérni ősi román szokás... :P
Őrmezei P+R már 8:15 után szevasz, de legalább pár héten belül nyit a lenti, új része is.
süti beállítások módosítása