Irodatérkép

Káprázatos indiai csodaházak

2017. május 01. 07:45 - csorbazs

A régi és a modern tökéletes elegyét alkotó építészeti különlegességek rajzolják át India képét. A Gupta család által alapított Studio Symbiosis, nevéhez híven zseniálisan élteti együtt a klasszikus stílusjegyeket és a XXI. századi vonásokat.

A nem mindennapi épületálmodók eddig 40 projektet valósítottak meg, melyek közül 38 Indiában kelt életre. Az épülettípus szempontjából egészen változatos palettán mozognak, az irodáktól, hotelektől kezdve a várostervezési projektekig, minden megtalálható portfóliójukban.

india_nogal.jpg

Építészeti hub magja

Az alapítók Londonban tanulták ki a mesterséget, még a világhírű építésszel, Zaha Hadiddal is dolgoztak együtt. Németországi kötődéseikből adódóan székhelyük itt található. Nemzetközi kötődéseik ellenére a tervezők a legnagyobb hatást Indiában érték el. "Az építészet Indiában átalakulóban van, a gazdasági növekedésnek köszönhetően pedig van igény az új épületekre." - mondta el Amit Gupta. 

A tervező kifejtette, hogy ugyan nagyon erős a nemzetközi cégek jelenléte Indiában, egyre több fiatal építész tér vissza ide, hiszen jók a gazdasági kondíciók, beépítésre váró terület pedig van bőven, így semmi akadálya nincs annak, hogy az innovatív, kreatív irányvonal felfrissítse a hagyományosat.

Versenyelőnyben

Gupta elmondása szerint az innovatív projektek tervezése csupán a jéghegy csúcs, maga a megvalósítás Indiában ugyanis sokkal nagyobb kihívás. Elmondása szerint India építészeti szempontból is különleges világ, hiszen az egészen új és a hagyományos technikákat és eszközöket egyszerre alkalmazza. Jó példa erre, hogy az acél mint építőanyag meglehetősen ritka, betonépületekkel viszont nagy eséllyel találkozhatunk. Pontosan ezek ismeretében rejlik a Studio Symbiosis versenyelőnye, hiszen annak ellenére, hogy fiatalok, mégis maradéktalanul ismerik az építészeti kultúra sajátosságait.

india_2.jpg

A tradíció és az új hullám találkozása

Guptáék új irányvonalának alapját a tradíció adta. "Alaposan tanulmányoztuk a Mogul és a Wada építészetet és a világhírű ősi lépcsők konstrukcióit, és tapasztalatainkat ültettük át egy új álomvilágban. Ez az átalakulás olykor annyira mélyreható volt, hogy első pillantásra rá sem lehet ismerni a megihlető hagyományos vonásokra" - mondta el Knobel Gupta. Jó példa erre a hagyományos hűtési technika vagy éppen a jeli, ami lyukakat jelent a falon, melynek segítségével a levegőt levegővel lehet hűteni.

Zéró energia design

Az imént említett hűtési technikák a stúdió legújabb projektjében is megjelennek. A Net Zero Affordable Housing Jhansi kretein belül olyan konstrukciókat hoznak létre melyek teteje napenergiát termelő fotovoltaikus cellákkal van ellátva. Ez az eljárás kiváló megoldást nyújthat az elektromosság problémájára.

india_4.jpg

Következő lépés: India építészetének megreformálása

A Studio Symbiosis több városfejlesztési projektben is szerepet kapott, például Kanpurban és Allahabadban. Gupta beszámolója szerint ezek nagyon is időszerűek, hiszen régen nem voltak városépítési tervek, amiket követni lehetett, melynek ma megvannak a következményei. "A legtöbb város Indiában inkább horizontális, int vertikális. Reméljük, ha nem is egyik napról a másikra, de el tudjuk mozdítani a városok látképét az utóbbi irányba is" - foglalta össze missziójukat Gupta.

A poszt a CNN cikke alapján készült! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr8512436083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása