Irodatérkép

Új extrém sport született: fedettpályás növénygondozás

2017. február 06. 09:47 - MeNa

Mindent a dolgozókért jelszóval új sport van kialakulóban: az irodákon belüli növénygondozás. Bajnokság még nincs, de Svédország már felkészül.

Öt olyan dizájn trend van, ami biztos, hogy jellemző lesz idén. Az egyszerűség és a rugalmasság a két legfontosabb jelszó, de harmadiknak felzárkózik a természet-közeliség. Például úgy, hogy saját növényeik gondozására ösztönzik a dolgozókat, akik egyre nagyobb sportot űznek abból, hogy kinek a virágja tud tovább virítani az ablakban. Nem reprezentatív felmérésünk szerint a kiadó budapesti "A" kategóriás irodaházak egy tizedében lehet hasonlóan lelkes csapatokat találni.

Idén teljesen természetes trend, hogy egyre többen akarnak visszatérni a természethez. A korábban csak az irodán kívül elérhető dolgokat egyszerűen szeretnék behozni az irodai térbe, például a természetes fényt, a kinyitható ablakokon beáramló normál levegőt, a fabútorokat, stb. Mind több vállalatnál fontos, hogy a dolgozók kimehessenek a tetőteraszra, ha van ilyen az irodaházon vagy hogy például kisebb növényeket ápolgathassanak az irodai közös helyiségekben. Előbb-utóbb bajnokság is lesz az utóbbiból, nem lennénk meglepve, ha a svédek nyitnák a sort ebben az új extrém sportban.

rs2859_bi_20161104_0215-scr.jpg

Igen hangsúlyos manapság az irodabelsők kialakításánál az, hogy a bérlő vállalatok mennyire érzik magukénak az irodát, mennyire szolgálja üzleti filozófiájuk kifejezését. Mégiscsak arról van szó, hogy az irodákkal manapság üzennek is ügyfeleiknek, akik felkeresik őket. Mindent elárul, hogy mennyire tágasak a terek, színesek a falak vagy sűrű az ültetés, esetleg a főnöknek nincs is saját szobája. Például ha egy cég a fenntartható fejlődést és az etikus működést hirdeti, akkor nagyon fontos számára, hogy az irodabelső kialakításakor  etikus forrásokból szerezzék a felhasznált anyagokat, sok legyen a természetes fény és a természetes szín. Egy játékszoftvert vagy fizikai játékot fejlesztő és gyártó vállalkozásnál biztos alap követelmény a nagy közös játszótér.

Nem új, de hangsúlyosabb elem lesz, hogy legyenek jóval nagyobb közös terek, ahol vannak intimebb sarkok, zúgok, de ahol van elég hely és kényelmes sofák, fotelek, székek ahhoz, hogy együtt dolgozhassanak a kreatív csapatok, akár ad-hoc módon is. Még a kiadó "B" kategóriás irodáknál is erre törekednek a bérbeadók.

Az is teret nyer idén, hogy legyenek változatos, kifejezetten a munkahelyi jó hangulatot segítő megoldások és munkaállomások. Az a cél, hogy a munkatársak ne egyetlen asztalnál ülve vagy állva töltsék el a 8-9 órát, hanem nap közben "vándoroljanak", legyen legalább két-három alkalom, hogy az irodatéren belül máshol, mással dolgoznak együtt.

És végül előtérbe kerülnek az úgynevezett moduláris irodai eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy meetinget ne mindig ugyanott kelljen megtartani, netán súlyos pénzeket kifizetni az irodaház üzemeltetőjének egy terembérletért. Mik ezek? Különféle szemléltető eszközök, digitális táblák, audió berendezések vagy kivetítők.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr1012125943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása