Irodatérkép

- Dizájn. Építészet. Berendezés.
- Közösség. Munkahely. Co-working.
- Energia. Zöld. Fenntarthatóság.
- Okosság. Technológia. Spórolás.

Minden, ami az iroda és az egyéb üzleti használatú ingatlanok világában különleges és érdekes.

Facebook

A nők (egyik) nagy hibája

2017.02.19. 13:44 MeNa

Banális, de nagyon igaz: nem elég a tűzfal és a vírusfelügyelő. Kell hozzá az is, hogy rend legyen az irodában. A nők sajnos elég sok hibát elkövetnek ezen a téren. Mutatjuk a legfontosabbakat.

7 komment

Címkék: irodai adatvédelem íróasztal adathalászok irodai takarító vállalat meeting céges papírok tárgyaló terem

Tanulj Ákostól! Így vesd meg a lábad a vendéglátásban!

2017.02.16. 14:54 csorbazs

A sok mindenről híres Kovács Ákos ezúttal új profilját mutatta meg a világnak! Stábunkat saját boréttermébe kalauzolta el, mely a belvárosban várja az éhes és borra vágyó embereket. Az alapító természetesen nemcsak a test, hanem a szellem gyarapodását is fontosnak tartja, így számos kulturális programot is szerveznek a vendéglátóhelyen.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Ákos vendéglátóhely szórakozóhely kocsma kiadó étterem bérleti jog

Százezren tapossák, mégis túléli

2017.02.13. 09:43 MeNa

Naponta százezren sietnek Budapest legnagyobb összefüggő munkahelyére. Folyamatos fejlesztések és dinamikus átalakulás jellemzi ezt a legnagyobb irodai lokációt, amit már évek óta csak úgy emlegetnek: a Váci úti irodafolyosó.

1 komment

Címkék: váci út budapest irodapiac XIII. kerületi iroda

Szörnyű gyilkosság a raktárban

2017.02.09. 13:33 MeNa

Ezt már nem írhatta meg Agatha Christie, a robotkorszakot ugyanis nem élte meg.

Szólj hozzá!

Címkék: robotok gyártó csarnok raktárközpont kiadó raktár Budapest logisztikai központ Budapest

Berkiéknél mindenki egyenlő! - Ilyen szuper irodában dolgozik Berki Krisztián és csapata

2017.02.07. 14:58 csorbazs

Berki Krisztián irodájában minden ultratrendi és szupermodern! Magyarország ismert bulvárhőse mesélt a céget körbelengő vállalati kultúráról, arról, hogy náluk a hierarchia háttérbe szorul, hiszen minden dolgozót egyenlően kezelnek üzlettársával.

1 komment

Új extrém sport született: fedettpályás növénygondozás

2017.02.06. 09:47 MeNa

Mindent a dolgozókért jelszóval új sport van kialakulóban: az irodákon belüli növénygondozás. Bajnokság még nincs, de Svédország már felkészül.

Öt olyan dizájn trend van, ami biztos, hogy jellemző lesz idén. Az egyszerűség és a rugalmasság a két legfontosabb jelszó, de harmadiknak felzárkózik a természet-közeliség. Például úgy, hogy saját növényeik gondozására ösztönzik a dolgozókat, akik egyre nagyobb sportot űznek abból, hogy kinek a virágja tud tovább virítani az ablakban. Nem reprezentatív felmérésünk szerint a kiadó budapesti "A" kategóriás irodaházak egy tizedében lehet hasonlóan lelkes csapatokat találni.

Idén teljesen természetes trend, hogy egyre többen akarnak visszatérni a természethez. A korábban csak az irodán kívül elérhető dolgokat egyszerűen szeretnék behozni az irodai térbe, például a természetes fényt, a kinyitható ablakokon beáramló normál levegőt, a fabútorokat, stb. Mind több vállalatnál fontos, hogy a dolgozók kimehessenek a tetőteraszra, ha van ilyen az irodaházon vagy hogy például kisebb növényeket ápolgathassanak az irodai közös helyiségekben. Előbb-utóbb bajnokság is lesz az utóbbiból, nem lennénk meglepve, ha a svédek nyitnák a sort ebben az új extrém sportban.

rs2859_bi_20161104_0215-scr.jpg

Igen hangsúlyos manapság az irodabelsők kialakításánál az, hogy a bérlő vállalatok mennyire érzik magukénak az irodát, mennyire szolgálja üzleti filozófiájuk kifejezését. Mégiscsak arról van szó, hogy az irodákkal manapság üzennek is ügyfeleiknek, akik felkeresik őket. Mindent elárul, hogy mennyire tágasak a terek, színesek a falak vagy sűrű az ültetés, esetleg a főnöknek nincs is saját szobája. Például ha egy cég a fenntartható fejlődést és az etikus működést hirdeti, akkor nagyon fontos számára, hogy az irodabelső kialakításakor  etikus forrásokból szerezzék a felhasznált anyagokat, sok legyen a természetes fény és a természetes szín. Egy játékszoftvert vagy fizikai játékot fejlesztő és gyártó vállalkozásnál biztos alap követelmény a nagy közös játszótér.

Nem új, de hangsúlyosabb elem lesz, hogy legyenek jóval nagyobb közös terek, ahol vannak intimebb sarkok, zúgok, de ahol van elég hely és kényelmes sofák, fotelek, székek ahhoz, hogy együtt dolgozhassanak a kreatív csapatok, akár ad-hoc módon is. Még a kiadó "B" kategóriás irodáknál is erre törekednek a bérbeadók.

Az is teret nyer idén, hogy legyenek változatos, kifejezetten a munkahelyi jó hangulatot segítő megoldások és munkaállomások. Az a cél, hogy a munkatársak ne egyetlen asztalnál ülve vagy állva töltsék el a 8-9 órát, hanem nap közben "vándoroljanak", legyen legalább két-három alkalom, hogy az irodatéren belül máshol, mással dolgoznak együtt.

És végül előtérbe kerülnek az úgynevezett moduláris irodai eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy meetinget ne mindig ugyanott kelljen megtartani, netán súlyos pénzeket kifizetni az irodaház üzemeltetőjének egy terembérletért. Mik ezek? Különféle szemléltető eszközök, digitális táblák, audió berendezések vagy kivetítők.

Szólj hozzá!

Címkék: irodai növények közös terek természetes fény tetőterasz kiadó irodák tetőterasszal irodai eszközök

Pofon egyszerű megtakarítási tippek az irodában

2017.01.30. 13:23 MeNa

Rém egyszerű dolgokkal lehet igazán spórolni az irodában. Egy feltétel van: el is kell végezni a feladatot, nem csak beszélni róla. Hosszú távon - főleg, ha nagyobb a cégünk mint egy garázsvállalkozás - akár milliókat is megtakaríthatunk. 

A munkaszervezési ésszerűsítések mellett vannak úgymond magától értetődő megtakarítási lehetőségek is, de sok helyütt ezeket csak elméletben használják ki, mert sem a cégvezetők, sem az alkalmazottak nem következetesek a spórolásban. Nem elég például azt mondani, hogy „mi aztán nagyon zöldek vagyunk”, mert külön ládában gyűjtjük a műanyag vizes palackokat, ha közben nem figyelünk oda a kétoldali nyomtatás fontosságára.

arany_2.jpg

Tippek

 1. Gyűjtse külön a papírt és a műanyagot
 2. Zárja el a csöpögő csapot
 3. Kapcsolja le a lámpát, ha kilép a mellékhelyiségből
 4. Kevesebb vegyszert használjon takarításkor
 5. Használjon újrahasznosított anyagokat
 6. Járjon többet munkába kerékpárral

Vagy nyitva hagyjuk az ablakot, miközben „ezerrel” megy a légkondicionáló. Tipikus, hanyagság, hogy a mellékhelyiség belső részének világításával senki sem törődik, jó esetben a külső terület lámpáját kapcsoljuk le, ha kimegyünk onnan. A monitorok sokszor egész nap mennek, holott külső munkánk miatt akár több órára is elhagyhatjuk az épületet. Márpedig a számítógépek hőt termelnek és persze áramot is fogyasztanak. Még azokban kiadó, első osztályú budapesti irodaházakban, ahová sokan szeretnének költözni, mert jól felszereltek.

Most nézzük meg azt, ha kilépünk a bérlői szerepből és mondjuk cégünk saját irodaközpontjánál, termelő egységénél szeretnénk megtakarítást elérni. Óriási hiba lenne, ha ezt pusztán valamelyik vagy mindegyik energiaszolgáltató leváltásával akarnák elérni. Még a kiadó "B" kategóriás irodaházakban is van élet, ott is lehet vagy érdemes ellenőrizni a szolgáltatót.Lehetnek ugyan jelentős különbségek is az ajánlatokban, például a működési területünkön új szereplőnek számít egy szolgáltató és ezért nagy engedménnyel csábít. Hosszú távon azonban nem lehetnek nagyságrendi eltérések.

jovo_irodaja_2017_1.jpg

Feltétlenül végeztessünk szakszerű energia auditot, egyfajta fogyasztási átvilágítást. A velünk kapcsolatban álló energiaszolgáltatók, tanácsadók és az üzemeltetési piacon működő cégek is rendelkezésre állnak. Az energia auditálás komplex folyamat, és összetett szakértelmet igényel.

Első lépésként felmérik az adott helyzetet, megállapítják, hogy milyen rendszereket alkalmaznak az ingatlanban, bevizsgálják a berendezéseket. Ezt követi a bejövő energia fogyasztás megoszlásának elemzése, illetve ha van ilyen, akkor a különféle energiatermelő berendezések által előállított, úgynevezett másodlagos energiák felhasználási körének vizsgálata. A teljes energiaellátási- és felhasználási struktúra pontos ismeretére, az ebből levonható helyes következtetésekre van szükség a berendezések hatékonyságának javításához.

apple-691282_1280.jpg

A felmérés után elvégzett gazdaságossági számításokból kiderül, hogy mekkora energetikai beruházás szükséges, mondjuk 20-30 százalékos költségmegtakarításhoz. Ez lehet berendezések vásárlása vagy a teljes rendszer cseréje is. Ha eldöntöttük, hogy újítunk, akkor pedig nézzünk szét a forrásoknál, ma már egyre több banknak van kifejezetten ilyen célú hitele és állami (részben uniós) források is rendelkezésre állnak.

Szereltessen fel okos mérőt!

Az ellenőrizhetőbb mérési rendszer bevezetését előkészítő mintaprojekt keretében 2012 nyarán úgynevezett "okos árammérőket" (smart meters) szereltek be húszezer háztartásban és kisvállalkozásnál. Az "okos mérés" előnye, hogy a fogyasztók a folyamatosan rögzített adatokat a kijelzőn vagy az interneten pontosan nyomon követhetik, és tudatosabb energiafelhasználással megtakarítást érhetnek el. 

Ugyancsak az energiafelhasználás pontosabb ellenőrzését segíti, hogy egy uniós rendelet szerint a gázszámlákon is kilowattórában (kWh) jelenik meg a fogyasztás, a korábbi megajoule (MJ) helyett, így könnyebben össze lehet hasonlítani a gáz- és áramfogyasztást. A mérők továbbra is köbméterben mérik majd a fogyasztást, a szolgáltató ezt szorozza meg az energiatartalommal, és azt számolja át kilowattórára. Egy kilowattóra 3,3 mega joule energiának felel meg. A földgáz energiatartalma 35-45 mega joule köbméterenként, tehát egy köbméter gáz mintegy 10 kilowattóra energiát tartalmaz.

desk-lamp-494329_1280.jpg

Kerékpártároló és tusoló létesítése nem tűnik megvalósíthatatlannak, ezt nyugodtan kérhetjük az irodaház bérbeadójától. A gépészet működésének hatékonyságán is lehet javítani és az áramfelhasználás is lehet takarékosabb, ha a nem használt közös területeken nem ég a lámpa vagy éjszakára teljesen kikapcsolják a világítást. Természetesen az üzemeltető is törekszik ezekre, de mi is kérdezzünk rá – a végelszámolásnál ugyanis közvetve a mi cégünkkel fizettetik meg a nem megtakarított költségeket.

Kifejezetten figyeljünk oda, hogy van-e a kiszemelt épületen növényzettel fedett zöldtető. A legkorszerűbb irodaházakon már mindenütt kialakítottak ilyeneket, ezek kedvezően hatnak a hosszú távú üzemeltetési költségekre, s ezzel mi, mint bérlők is jól járunk.

A zöldtetők hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez. Előnyeik kézzelfoghatóak: csökkentik az épületek hő veszteségét, de nyáron a kipárolgás következtében mérséklik a hő terhelést is, tehát kevesebb energia kell a klimatizálásra. Az ilyen tetők felülete port köt meg, oxigént termel, és tompítja a környezeti zajterhelést, a növényzet vízmegtartó képessége egyre kiemeltebb a csapadékvíz késleltetett elvezetése és jelentős részének megkötése szempontjából, mellyel a zöldtetők városi árvízvédelemben játszott szerepe felértékelődik.

3 komment

Címkék: zöld tető energiatakarékosság áramfogyasztás újrahasznosított anyagok energia audit spórolás az irodában loft irodák

Láttál már 19 épületet egyszerre összedőlni? Tessék!

2017.01.27. 08:00 csorbazs

Az ember elképesztő épületek álmodik és valósít meg időről időre, melyek méltán vívják ki ámulatunkat. A rombolás azonban a maga fizikai valójában legalább ennyire lenyűgöző lehet, nem beszélve arról, hogy milyen lehetőségek nyílnak egy-egy terület "felszabadulásával".

1 komment

Címkék: Vision Towers Dorottya Udvar Balance Loft East-West Business Center budapest gyárépület

A világ 7 csodája 2017-ben

2017.01.26. 10:33 MeNa

Az építészet csodái az ókor óta lenyűgözik az emberiséget, és a mai napig, minden évben adnak át olyan épületeket, melyek mögött hihetetlen mérnöki teljesítmény áll. Nézzük, melyek lesznek 2017 befutói!

 1. Wuhan Greenland Center (Wuhan, Kína)

vilag7csodaja1.jpg

Kép forrása: en.hubei.gov.cn

Kína legújabb, 120 emeletes felhőkarcolója a világ harmadik legnagyobb épülete címre is pályázik. A háromoldalú, kúp alakú épületet a felhőkarcoló építésben legtapasztaltabb mérnökök tervezték az Adrian Smith + Gordon Gill építészirodától, és olyan fenntartható építészeti megoldásokat alkalmaztak, mellyel az épület 51%-kal en energiatakarékosabb lesz, mint egy átlagos felhőkarcoló.

 1. Cite Musicale Kulturális Centrum (Seguin-sziget, Párizs)

vilag7csodaja2.jpg

Kép forrása: msn.com

Az egykori Renault gyár helyén, a Szajna partján nyitja meg kapuit Párizs legújabb kulturális központja és koncertterme, melynek formája leginkább egy kikötött óceánjáróra emlékeztet. A Ban’s design és Frenchman Jean Gastines által tervezett épület valószínűleg olyan jelképe lesz Párizsnak, mint Sydneynek az Operaház, különösen, hogy közepére egy fából készült, rácsos szerkezetű, hatalmas gömb is kerül majd.

 1. Mercedes-Benz Stadion (Atlanta, Georgia)

vilag7csodaja3.jpg

Kép forrása: ajc.com

A belül kerek, kívülről nyolcszögletű acélszerkezet leginkább egy űrhajóra emlékeztet, melynek teteje 8 darab rombusz alakú lemezzel mindössze 7 perc alatt zárható vagy nyitható. Belsejében pedig 18 méteres magasságban egy hatalmas kivetítő gyűrű helyezkedik majd el, így a meccsek legizgalmasabb pillanatai minden irányból láthatóak lesznek majd.

 1. Apple Központ (Cupertino, Kalifornia)

vilag7csodaja4.jpg

Kép forrása: msn.com

Hatalmas felhajtás után az Apple idén végre beköltözhet új központjába, mely egy megközelítőleg 260 ezer négyzetméteres, 4 szintes gyűrű alakú épületegyüttes. A monumentális épületben várhatóan több mint 13 ezer ember dolgozik majd, és itt lesz a fejlesztés központja.

 1. Elbphilharmonie koncertterem (Hamburg, Németország)

vilag7csodaja5_1.jpg

Kép forrása: hamburg.de

Az Elba hullámait visszatükröző, hullámos szerkezetű, csillogó koncertterem egy régebbi, téglából épült raktár tetején valósult meg, és január 11-én meg is nyitotta kapuit. A beruházás befejezésére több mint egy évtizedet kellett várnia a városnak, és a költségkeretet is jelentősen túllépték, mindezért azonban egy lenyűgöző épület kárpótolja majd őket.

 1. Cornell Tech Campus (Roosevelt-sziget, New York)

vilag7csodaja6.jpg

Kép forrása: tech.cornell.edu

Bár idén nem jellemző, hogy túl sok felhőkarcolót adjanak át New Yorkban (a legtöbb ugyanis 2018-2019-re készül el), a Cornell Tech Egyetem új kampusza mind méretét, mind műszaki paramétereit tekintve figyelemreméltó beruházás. A 26 szintes épületegyüttes ugyanis passzívház technológiával épül, és a világ legnagyobb passzívháza lesz, mikor megnyitja kapuit idén júliusban.

 1. Brock Commons TallWood House kollégium (Vancouver, Kanada)

vilag7csodaja7.jpg

Kép forrása: skyscrapercenter.com

Egy 18 szintes kollégiumi épület elsőre nem tűnik különösebben érdekesnek, kivéve, ha ez a világ legnagyobb tömör fából épült szerkezete. Az épület vázát ugyan megerősítették néhány acél és beton elemmel, ám a CLT panelekből álló padló, a fa oszlopok és a farostlemezből készült homlokzat mutatja, hogy Kanada a fából való építkezés elkötelezett híve.

Persze hazánkban is jó néhány új beruházás kerül átadásra az idén, mint például az Ericsson székház vagy az Ibis Styles Budapest Airport Hotel, és jó néhány lakóparkot is 2017-ben vehetnek birtokba új lakóik.

Az egyik legígéretesebb beruházás Zuglóban, az Öv utcában valósul meg, itt egy passzívház épül, így a kedvező rezsi költségeket élvezhetik majd a lakók.

vilag7csodaja8.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

De figyelemreméltó ez a XII. kerületi, hegyoldalba épülő, teraszos társasház is, melynek lakásait igény szerint akár okostechnológiával is felszerelik.

vilag7csodaja9.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Illetve Madárhegy prémium minőségű lakóparkja, a Cordia Terrace Residence II. üteme is.

vilag7csodaja10.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

 

Szólj hozzá!

Címkék: irodaház felhőkarcoló kínai irodaházak irodahelyiség irodapark energiatakarékosság gyárépület épület passzívház

Belezúgtunk egy dohánygyárba

2017.01.22. 13:23 MeNa

Hogyan lehet egy régi dohánygyárat szuper loft irodaházzá alakítani? Az amerikai TPG Architecture meglátta a lehetőséget a kopott falakban és nyüzsgő munkahelyet álmodott közéjük. Van mit tanulni.

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_6.jpg

Tudjuk, hogy vannak boldog irodisták is, és itt írtunk ezekről, de lehet, hogy vannak még boldogabbak is. Ebben az egykori amerikai dohánygyárban biztosan, hiszen az átalakítás szinte csak azt a célt szolgálta, hogy növekedjen a dolgozók elégedettsége.

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_0.jpg

A múlt és a jelen, a régi és az új kivételes találkozása fogadja a dolgozókat ennél a reklámügynökségnél. Ez adja meg a helyiségek különleges hangulatát, a tervezők ugyanis nem törekedtek arra, hogy teljesen megszabaduljanak az egykori dohánygyár emlékeitől. Helyette vonzóan tágas tereket alakítottak ki, amik egyelőre kevés kiadó loft irodák esetében van így Budapesten.

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_12.jpg

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_28.jpg

A majdnem 3500 négyzetméteres Winston-Salem-i építmény az 1930-as években még gyárként üzemelt, most erre már csak a falak és a mennyezet emlékeztet. A málló festékrétegek majdnem 90 év történelmét tárják az ember elé. Jelenleg az egybe nyitott térben különálló box-ok és térelválasztók gondoskodnak a privát munkaállomásokról, így az egész légies és „gyárszerű”.  

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_29.jpg

Bár a fő rendezési elv a nyitottságot követte, természetesen zárt ajtók mögött találhatóak meg a konferencia és tárgyaló termek, a fotóstúdió és a vetítő szoba.

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_herob.jpg

Külön érdekesség, hogy a székek és az térelválasztó elemek színválasztéka igazodott a falakon megtalálható festékrétegek színeihez.

Budapesten a kiadó új A kategóriás irodaházakkal nehéz vetélkedni, de a felújított vagy átalakított házak némelyike azért labdába rúghat. A fővárosban egyelőre nem túl sok ilyen, szerencsésen megvalósult átalakítás történt, az elsők között van ugyanakkor az óbudai Flórián Udvar. Az egykori Magyar Királyi Dohánygyárból valóban hangulatos, nagy belmagasságú tereket varázsoltak.

florian_udvar_jo.jpg

Megőrizték a XIX. századi stílusjegyeket és beépítették a XXI. századi modern technológiákat. A karcsú öntöttvas tartóoszlopok és boltíves födémszerkezetek visszahozzák a régi eleganciát. A régészeti feltárások során római romok kerültek elő, ezeket az egyik főbejáratnál, egy üvegpadló alatt láthatjuk. 

Szólj hozzá!

Címkék: loft irodák dohánygyár tárgyaló terem térelválasztó elem munkaállomás Flórián Udvar irodaház