Irodatérkép

Nem is gondolnánk, hogy milyen fontos a fény az irodában!

2017. június 08. 06:00 - heveis

Amikor új irodába költözik a cég érdemes előre megtervezni, hogyan használhatjuk fel a legjobb módon az adott helyet. Talán nem is gondolnánk, de mégis az egyik legfontosabb kérdés, hogy elég természetes fény éri-e a dolgozókat. Számos felmérés bizonyítja, hogy a természetes fényben töltött órák növelik a dolgozók egészségét és  evvel együtt az életminőségét.

pexels-photo-287263.jpeg

A természetes fény egészségesebbé teszi a munkahelyet

A nyári hónapokban ez azonban gyakori probléma lehet, hiszen ha az asztalokat túlságosan közel helyezzük el az ablakokhoz, akkor sok napsütés miatt a dolgozók napszúrást is kaphatnak. Így érdemes 6-7 m távolságban elhelyezni az íróasztalokat, hogy ne kelljen a fény elől menekülni.

Innovatív irodák

A legtöbb sikeres cég nem köti egy asztalhoz a dolgozóit, mindinkább szabad teret enged nekik. Érdemes az iroda kialakítását kreatívabb szempontból megfogni, arra összpontosítani, hogy mire van a szüksége a cég dolgozóinak. A nyitott tereket kényelmes székekkel, designos kialakítással érdemes berendezni, annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a számára legkényelmesebb helyet a munkavégzésre.

A szervezeti struktúra

Az iroda kialakítása illetve a vállalati kultúra gyakran egymás tükörképei. Mivel egyre jellemzőbb, hogy maga a vállalati struktúra sem annyira kötött, ezért érdemes magát a vállalati filozófiát beemelni az iroda megjelenésébe is. Egy sokszínű, nyitott terekkel rendelkező hely növeli a dolgozók kreativitását, így sokkal hatékonyabb egy innovatív vállalkozásnak. Jó példa erre az állami szférához tartozó iroda és egy reklámügynökség. Amíg az állami szférában jól elszeparált helyiségek, bebetonozott íróasztalok vannak, addig egy reklámügynökségnél inkább a körasztalok, a babzsák fotelek jellemzőek.

pexels-photo-203484.jpeg

Elveszett intim terek

Ugyan az iroda kialakításának trendjei folyamatosan változnak és a legmenőbb az “open office” filozófia, azt se feledjük el, hogy mindenkinek mások a szükségletei. Egy befelé forduló embert berakni egy nyitott, közös térbe maga az öngyilkosság. Valaki sokkal hatékonyabb, ha nyugodt, csendes környezetben dolgozhat. Ennek a kettőnek az összhangjára érdemes törekedni, ha valóban a hatékonyság szemlélete vezérli az iroda kialakítását nemcsak a trendhajhászás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr9512548977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása