Irodatérkép

Ne dolgozz otthonról, ha nem akarod tönkre vágni a karrieredet!

2017. május 11. 12:41 - heveis

Számos olyan élethelyzet adódhat, amelyben részmunkaidős vagy teljesen távmunkára váltunk. Ilyen lehet, ha egy családban kisgyerek születik, vagy startup ötletünk támad vagy egész egyszerűen nem vagyunk hatékonyak, ha korán kell kelni.

A home office mindenki számára vágyott élethelyzet. Nem kell messzire menni számos baba-mama klub van a Facebookon, ahol kifejezetten a gyesen lévő anyukák osztják meg egymással az eladásra kínált termékeiket, sőt a pelenkázás mellett brandet építenek. Sorra nőnek ki a garázsból a startupok, ahol gyakran a fejlesztők munka mellett építgetik saját vállalkozásukat.

A technológiai fejlődéssel számos olyan foglalkozás alakult ki, főként az IT területekhez kötődően, melyeket nem korlátoz sem a tér sem az idő. Ennek fényében még érdekesebb jelenség a home office, hiszen ma már egyre kevésbé számít privilégiumnak, mintsem a munkahely átfogalmazódásának.

pexels-photo-218413.jpeg

Akiknek volt már részük távmunkában, ismerős lehet a történet. Egyszer volt hol nem volt, Ian Wright elkezdett otthonról dolgozni, azt gondolta, hogy nincs is ennél kívánatosabb helyzet. Így több időt tud együtt tölteni a két éves gyerekével, mialatt egy új cégnek dolgozik. Az étkező asztalt egyből kinevezte irodának, és nagy tervekkel a fejében ugrott fejest az új életbe: otthon lévő apuka és egyben vállalkozó lett.

Egyik sem működött. Már a kezdetek kezdetén elérkezett a pillanat, amikor az álmok és remények szertefoszlottak és a valóság költözött a helyükre. Hamar rájött, hogy ez így nem fog működni.

Két hónappal később, megpróbálta a gyereket bölcsödébe íratni, majd visszaült a konyha asztalhoz, azzal a magabiztossággal, hogy most menni fog. Aztán jött a házimunka, a karbantartások, a postás, úgy tűnt, mintha minden csak az útját állná. Ezek az apróságok folyamatosan megakasztották a munkában. Nap végére még midig sok teendő közepette, csak törte a fejét, hogy hová lett az idő.Egy hónappal később, Ian rájött arra, hogy egyszerűen nem tud erdeményes lenni, ha otthonról dolgozik, így kibérelt egy asztalt egy co-working irodában.

pexels-photo-271436.jpeg

Van előnye annak, ha otthonról dolgozunk. Egy tanulmány szerint növeli az általános boldogságérzetet és eredményességet. Azonban az újabb kutatások azt igazolják, hogy körültekintőnek kell lennünk mielőtt szakítunk az irodával.

A rugalmas időbeosztás egyre inkább mindennapossá fog válni a jövőben; már most vannak olyan vállalatok, ahol közismert a “hot-desking” fogalma. A kifejezés hasonló a régen használatos “ágyra járók”-hoz, amikor váltott a műszakban dolgozók ugyanabban az ágyban aludtak felváltva. Ekkor a cég kevesebb asztalt biztosít, így egy asztalnál, egymást váltva többen dolgoznak. Csökkennek a vállalat költségei, miközben növekszik a hatékonyság.

Ez a módszer jól látható módon a távmunkát helyezi előtérbe. Például az Egyesült Királyságban a törvények sokkal több rugalmas munkaidőt engedélyeznek a munkavállalónak, sőt a nemzetközi vállalatok az otthon végezhető munka lehetőségével csábítják magukhoz az álláskeresőket.

pexels-photo-306533.jpeg

A probléma már a kezdeteknél gyökerezik, azért, mert azt gondoljuk, hogy mindenki képes ellátni a munkája összes részét az irodán kívül is. Ez az, amire Esther Canonico - a London School of Economics (Londoni Gazdasági Egyetem) Menedzsment tanszékének munkatársa - rávilágít a legfrissebb tanulmányában, melyet 514 dolgozóval készített. A kutatásból kiderül, hogy a távmunkában dolgozók nem vettek rész tréningen, amely útmutatóul szolgál az átmenet kezelésében. A kutatásban résztvevők közel fele tanult vagy dolgozott otthonról vagy legalább rugalmas időbeosztása volt.

Aki dolgozott már távmunkában, pontosan tudja, hogy ez nem egyszerűen annyi, hogy most otthon nyitja ki a laptopját. A tréning - amelyet egyesek utálnak, mások imádnak - tesz különbséget abban, hogy meg az irodán kívüli élet sikerre vagy bukásra van ítélve. Esther Canonico szerint egyszerűen nem fordítanak elég időt arra, hogy kialakítsanak egy rendet a távmunkában. Ennek következtében, mivel nincs gyakorlatuk egy újfajta munkamódszer kialakításában, kicsúszik a kezükből az irányítás.

De hogy is nézne ki élőben ez a fajta irányítás? A kezdőknek  érdemes  elsősorban  a határokat kijelölni, például nevezzen ki egy helyet irodának vagy munkahelynek, ahol nem zavarja a család. Miért is kell ez? Gondoljunk Robert E. Kellyre, a BBC-s apukára, akihez Tv interjú közben beszaladt a gyereke, ezzel beindítva a világ mémgyártását.

Ezen felül számos olyan mindennapi csapdahelyzet van, melynek végeredménye lehet a karrier kettétörése vagy stagnálása. Jó példa erre, hogyha nem tartózkodik bent az irodában, a jelenléte nem érződik, lehet, hogy elszalaszt új projekteket és lehetőségeket, melyek azokra lesznek bízva, akiket a főnök minden nap lát.

people-woman-girl-macbook.jpg

Az Arizoniai Egyetem kutatásai szerint az alkalmazottak 40%-a, akik dolgoztak már távmunkában úgy érzik, hogy nem részei a vállalat startégiai tervezésésnek és harmaduk szerint nem kap elég támogatást a főnökétől.

Lehet, hogy  sokak szerint a távmunka az irodai élet Szent Grálja, hiszen nem az ott töltött idő alapján, hanem teljesítményünk alapján ítélnek meg minket.

A hátulütők csökkentése lehet a távmunka kulcsa. Tim Campbell - aki 2005-ben a BBC One műsorának nyertese volt - számos olyan céggel került tanácsadói kapcsolatba, akik éppen a rugalmas időbeosztás kultúráját próbálták megvalósítani. Mára  a cégek 10%-a, 3500 alkalmazott dolgozik távmunkában. Persze ez nem ment olyan simán. Campbell szerint sokszor csak arról beszélünk, hogyan lehetnek a dolgozók hatékonyabbak és az eredményesebbek, de elfelejtjük az oda vezető kis lépéseket.

Erre a változásra úgy kellene tekintenünk, minthogyha egy teljesen új vállalkozást hoznánk létre és ennek szerves részét képezi maga a folyamat. Célszerű fokozatosan haladni, először csak két-három napot dolgozni otthonról, mielőtt teljesen távmunkába kezdenénk. Így folyamatosan tudjuk ellenőrizni, hogy ugyanannyira eredményesek vagyunk-e, mint előtte. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy főnökünk megfosszon ettől a kiváltságtól, vagy még rosszabb esetben leírjon minket.

Campbell szerint nagyon fontos - akár videóhíváson keresztül- hogy rendszeresen kapcsolatba lépjen a főnök és beosztottja. Sokan gondolják, azt, hogyha kimennek távmunkába, akkor ugyanazok a beosztottak maradnak, mint előtte, csak a környezet változik körülöttük. Erre ugyan van lehetőség, de nagyon sok munkába kerül, amíg elérjük ezt az állapotot!

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr3412440939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.05.12. 17:40:31

Nem lenne jobb, ha ti, akik vagy a távmunka mellet, vagy ellen "érveltek" heti rendszerességgel, egymás között beszélnétek meg a dolgot, és minket kihagynátok ebből?
Te sem definiálod a tevékenységi köröket, de ítéletet alkotsz. A távmunka támogató is így tesznek.
Valójában mindkét fél a saját hobbiját írja le törvénynek.
Tudod, egy építész hatékonyabb otthon, és egy banki könyvelő meg nem dolgozhat otthonról.
Ilyen egyszerű ám, csak kell ehhez pár év élettapasztalat, ehhez a kockás ing és az amerikaimarketig tankönyvek nem elegendőek...

Duplaxiii 2017.05.12. 17:44:02

"Lehet, hogy sokak szerint a távmunka az irodai élet Szent Grálja, hiszen nem az ott töltött idő alapján, hanem teljesítményünk alapján ítélnek meg minket."
Már ez kamu!
Számos tevékenység sokkal hatékonyabb otthon, mint munkahelyen, kötött időben és zajos-zsúfolt környzeteben.
A BBC-s marketingalap egyet nem ír le, hogy a otthoni munka nem egyszerre 8-9 óra, hanem eloszlik, mert mást is megtehetsz, akár pihenhetsz is, ha alkotói igényed van arra és utána a munkát eredményesebben folytathatod!

Petra033 2017.05.12. 21:35:46

Igazából a cikkel nincs bajom, csak a cimmel. Az nem igaz, mert nagyon általános, míg - ahogy az a cikkből is kiderül - a távmunka nagyon függ a szeméytől, az elvégzendő munkától, a cégtől....stb.
Dolgoztam távmunkában majdnem 8 évig, amíg a gyerekek kicsik voltak, nekem tökéletes volt. projektekre szerződtem, a saját időmet úgy osztottam be ahogy akartam.
De ez az én esetem. Biztos van aki nem képes az idejét beosztani, és olyan munka is van ahol zavaró az otthoni, "csenget a postás/beteg a gyerek" környezet.
De ez nem jelenti azt, hogy tönkretennéd a karriered. Én kb ugyanarra a szintre tértem vissza, ahol azok álltak akik munkahelyen dolgozták végig azt az időt amig én otthon voltam

ubu1a 2017.05.12. 21:52:56

A távmunka jó dolog lehet, de kétesélyes. Kérdés, hogy ki hol tud hatékonyabb lenni. A munkahelyen az openoffice-ban a zaj bizonyos munkákat pont úgy meg tud nehezíteni, mint otthon a család.
Én például akkor vagyok a leghatékonyabb, ha bent maradok az irodában éjszaka (se család, se kollégák) és másnap van a határidő.
süti beállítások módosítása