Irodatérkép

Indul a Budapest-Pozsony felhőkarcoló párbaj

2017. május 09. 06:41 - MeNa

Pozsonyban, a Duna belváros felőli, bal partján épülhet fel Szlovákia első felhőkarcolója. Budapesten a Kopaszi gátnál épülő BudaPart területén lesz magas ház és elképzelhető, hogy az Árpád híd pesti oldalán is épül egy, akár mindkettő felveheti a versenyt a pozsonyival.

Az első szlovákiai felhőkarcoló megépítését az elmúlt években nagy volumenű pozsonyi ingatlan-beruházásaival ismerté vált vállalat, a J&T Real Estate vette tervbe. Felhőkarcolónak a jelenleg aktuális meghatározás szerint a 150 méternél magasabb lakóépületek számítanak.

eurovea2_pozsonyi_felhokarcolo.jpg

A csaknem 170 méter magasra tervezett épület, amelynek 46 földfelszín feletti emelete lesz, az Eurovea 2 projekt részeként épül majd fel. Az említett ingatlanprojekt első szakaszát 2010-ben adták át, annak részeként egyebek mellett iroda- és lakóépületek, egy szálloda, illetve egy, a projekt nevét viselő bevásárlóközpont épült meg, a Pozsony óvárosát és tágabb belvárosát összekötő Duna-parti részen, az Öreg híd és az Apolló híd között.

A projekt második szakaszában a már meglévő részek bővítése mellett 6 új épület készül majd el, köztük a lakóháznak tervezett felhőkarcoló, új kerékpárutak épülnek, valamint meghosszabbítják az első szakaszban kialakított Duna-parti sétányt is. A projekt egyelőre a tervek jóváhagyási stádiumában van, amennyiben minden a vállalat elképzelései szerint alakul, a tervek 2019-ben valósulhatnak meg - tájékoztatott a vállalat szóvivője.

Budapesten legalább két szuper magas toronyház építése várható, mindkettő jelentősen megdobja majd az irodakínálatot. Az egyik az Árpád hídnál, ahol már rengeteg munkagép serénykedik az Agora nevű új városközpont kialakításán. Hivatalosan nem tudni, milyen magas lesz az épület, szakmai körök szerint a 100 méter szinte biztosra vehető. A fejlesztő HB Reavis egyelőre nem is ezt hajtja, sokkal inkább a projekt egészének kommunikációjára összpontosít.

budapart_naplemente_felhokarcolo.jpg

A Rákóczi híd budai lábánál, a Kopaszi gát körzetébe tervezett BudaPart telkére szintén terveznek egy hatalmas irodatornyot, amit ugyan sokan támadnak, de a beruházó megszerezte a szükséges engedélyeket. A kerületi főépítész pár napja egy fórumon azzal állt elő, hogy a sok lift, lépcsőház, bonyolult megoldások miatt túl széles tornyot kell építeni, ezért szerinte egy 40 emeletesnél több, 150 méter magas épület mutatna jól az eredetileg tervezett 120 méteres helyett.

A beruházó Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. az Indexhez küldött nyilatkozatában ugyanakkor azt közölte: nem akarja módosíttatni a hatályos településrendezési szabályokat, az épület fejlesztését pedig a jelenleg hatályos, 120 méteres magassági szabályok figyelembevételével tervezi. A torony egyelőre nem épül, a végső magasság így később derülhet ki. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr4712479827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása