Irodatérkép

Nagy nap a mai: megtaláltuk a demokratikus asztalt

2017. március 09. 14:24 - MeNa

Soha nem gondoltuk, de végre ez is megvan: megtaláltuk az igazi, a demokratikus asztalt, ami csodákra képes. Már ha valaki úgy használja, ahogy azt a tervezők gondolták.

Skandinávia mindig is mindenki előtt járt. Ezt sokan vitathatják, talán még olyanok is vannak, akik inkább az olaszoknak vagy a franciáknak adnák az első helyet a designban, de szerintünk most nem ez a fontos. Hanem az, hogy már több ezer tanulmány bebizonyította: az ember közérzetét nagyban befolyásolja a közvetlen környezete. S minthogy életünk harmadát vagy még többet is a munkahelyünkön töltjük, az ottani környezet is hat agysejtjeinkre. 

Szóval a skandinávok véleményére nagyon is adunk, főleg, ha a kiadó "A" osztályú irodákon végignézünk. Ezért örültünk amikor rövid összefoglalót kaptunk a legfontosabb trendekről, leginkább persze arról, hogy mit tud manapság a belsőépítészet, milyen hatással van ránk, emberekre, a viselkedésünkre.

Nos, a munkahely, mármint az iroda, egyik kitüntetett egysége a tárgyaló. Ami lehet terem, szoba vagy egy zúg is, sőt, egyes helyeken a konyha is ennek minősülhet. A Kinnarps azt vallja, hogy már tudja, hogyan kell létre hozni az ideális tárgyalótermet! Összeszedett öt fontos lépést. Íme!

kinnarps_targyaloterem.jpg

Ez még nem igazán demokratikus asztal

1. Ha úgy érzékeljük, mi irányítunk egy helyzetben, jobban érezzük magunkat. Még az olyan dolgok is, mint a megfelelő hőmérséklet vagy világítás beállítása csodaként hathat jó közérzetünkre.

(Ez persze főleg az "A" kategóriás irodaházakban lehetséges, de ma már egyre több budapesti, "B" osztályú irodaházban is elérhető.)

2. Hirtelen nyílik az ajtó, és belép három kolléga, akik elfelejtettek válaszolni a tárgyalás meghívójára... Ismerősen hangzik? Ha befektet könnyű, mozgatható bútorokba, minimálisra csökkentheti a stresszt  azzal, hogy az adott szobát gyorsan a felmerülő igényeknek megfelelően alakítja.

3. Az Oregon State University egyik érdekes tanulmánya szerint a körasztalok a legdemokratikusabbak – és sokkal jobbak a kreatív megbeszélésekhez. A magyarázat erre az, hogy így mindenki mindenkivel egyenlő szemkontaktust teremthet. Ezzel szemben, ha a főnök ül a négyszögletes asztal rövid végéhez – ebben az esetben ő az egyetlen, aki természetes szemkontaktust tud teremteni mindenkivel.

4. Ne bútorozza túl! Sokan stresszként élik meg, ha kevés a hely és kollégáival össze van szorítva. Próbálja a lehető legtöbb szabad teret kialakítani.

5. Még ha rendelkezik is minden új technológiai segítséggel, ne becsülje alá a régi vágású táblát, amelyre lehet írni, rajzolni és firkálni. Mozgást és energiát teremt a helyiségben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr3612307143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása