Irodatérkép

Százezren tapossák, mégis túléli

2017. február 13. 09:43 - MeNa

Naponta százezren sietnek Budapest legnagyobb összefüggő munkahelyére. Folyamatos fejlesztések és dinamikus átalakulás jellemzi ezt a legnagyobb irodai lokációt, amit már évek óta csak úgy emlegetnek: a Váci úti irodafolyosó.

A válság évei alatt sokan azt jósolták, hogy nem lesznek új beruházások a Váci úton, mert már elkelt minden telek, a bérlők meg új körzetekre szoknak rá, mint például Dél-Buda vagy Észak-Buda. Nem jött be az a félelem, manapság a Váci út és a kapcsolódó utcák nem csupán fazonigazításon esnek át, hanem – részben bontások után keletkezett szabad területeken - sorra nőnek ki az új irodaházak és a többemeletes lakótömbök. Több ingatlanfejlesztő leporolta régi tervét, átnevezte projektjét vagy újra pozicionálta az egész beruházást.

bc_140_irodahz_jo.jpg

A BC 140 irodaház épülete

forrás: CPI

Mindez hogyan hat a bérlőjelöltekre? Úgy, hogy már nem ők diktálnak, legalábbis nem annyi kedvezményt tudnak kicsikarni, mint akárcsak 3-4 évvel ezelőtt. Tudomásul kell venni, hogy ha megérett egy cég költözése, sokkal nehezebb lesz tárgyalni ezen a kínálati piacon.

 

tablazat1.jpg

A nettó kínálati bérleti díjak elég jól behatárolható sávban mozognak: 11-14 euro/m/hó. A tavaly és idén átadott házaknál, illetve a még csak tervasztalon létező, de az internetes oldalakon, (irodahaz.info) már meghirdetett irodaházaknál a sáv felső széléhez nagyon közeli árakkal találkozhatunk. A nagy nemzetközi ingatlan tanácsadók szerint az irodafolyosó A kategóriás házaiban az elmúlt egy évben 3-4 százalékos emelkedést mértek és a drágulás még egy ideig tart, ugyanis a bejelentett új projektek átadása még 1-2 évet várat magára.

 tablazat2.jpg

Az új irodaházakkal kacérkodó bérlőjelöltek számára jó hír, hogy ha időben kezdik a kutatást, jó eséllyel találnak nagyobb egybefüggő bérterületet a most épülő vagy tervezett házakban, mintha a már meglévő épületekben keresnének. A 10-12 évvel ezelőtt felhúzott irodaházakban eleve kevesebb ilyen tér állt rendelkezésre, viszont a "B" kategóriás irodaházak közül egyre több esetében alakítanak át területeket a felújítás során.

Már egy közepes vállalatnak is megéri egy teljes szintre (800-1000 négyzetméter) összevonni a városban több helyen dolgozó munkatársait. A jó lokáció miatt a kisebb területigényű cégek is mind többször költöznek a Váci útra, ezek inkább arra utaznak, hogy az irodaház bérbeadójától plusz kedvezményt harcoljanak ki, a bérbeadónak ugyanis érdeke, hogy a nehezebben variálható, rosszabb adottságú néhány száz négyzetméteres területet is kiadja, amire egyébként a nagyobb bérlők nem vagy kevésbé tartanak igényt. 

A Váci út és közvetlen környéknek vonzerejét részben az a sajátosság adja, hogy a főút alatt fut a metró, kiváló így az irodaházak megközelíthetősége. Az 1-es villamos a budai és a pesti kerületekből is gyorsan eléri ezt a tengelyt. A folyosó belvárosi végén (Nyugati tér) és a Rákos patakhoz közeli részén (Gyöngyösi út) két nagy bevásárlóközpont (Westend, Duna Plaza) szolgálja ki az irodistákat és az ott lakókat.

A Váci úthoz kapcsolódó utcákban felépített irodaházak közvetlen környéke egyre élhetőbb, mivel az irodafolyosó túlnyomó részén illetékes XIII. kerületi önkormányzat már két évtizede átgondolt területfejlesztést folytat. Jelentős parkosítás történt, több körzetben javult a közellátás, új szabadidős központok létesültek.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr7411747343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inebhedj - szerintem 2017.02.14. 16:11:40

"A Váci út és közvetlen környéknek vonzerejét részben az a sajátosság adja, hogy a főút alatt fut a metró, kiváló így az irodaházak megközelíthetősége. Az 1-es villamos a budai és a pesti kerületekből is gyorsan eléri ezt a tengelyt."

Ez gyökeresen megváltozhat, amennyiben a metró felújítás (egyszer) realizálódik.
süti beállítások módosítása