Irodatérkép

Belezúgtunk egy dohánygyárba

2017. január 22. 13:23 - MeNa

Hogyan lehet egy régi dohánygyárat szuper loft irodaházzá alakítani? Az amerikai TPG Architecture meglátta a lehetőséget a kopott falakban és nyüzsgő munkahelyet álmodott közéjük. Van mit tanulni.

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_6.jpg

Tudjuk, hogy vannak boldog irodisták is, és itt írtunk ezekről, de lehet, hogy vannak még boldogabbak is. Ebben az egykori amerikai dohánygyárban biztosan, hiszen az átalakítás szinte csak azt a célt szolgálta, hogy növekedjen a dolgozók elégedettsége.

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_0.jpg

A múlt és a jelen, a régi és az új kivételes találkozása fogadja a dolgozókat ennél a reklámügynökségnél. Ez adja meg a helyiségek különleges hangulatát, a tervezők ugyanis nem törekedtek arra, hogy teljesen megszabaduljanak az egykori dohánygyár emlékeitől. Helyette vonzóan tágas tereket alakítottak ki, amik egyelőre kevés kiadó loft irodák esetében van így Budapesten.

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_12.jpg

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_28.jpg

A majdnem 3500 négyzetméteres Winston-Salem-i építmény az 1930-as években még gyárként üzemelt, most erre már csak a falak és a mennyezet emlékeztet. A málló festékrétegek majdnem 90 év történelmét tárják az ember elé. Jelenleg az egybe nyitott térben különálló box-ok és térelválasztók gondoskodnak a privát munkaállomásokról, így az egész légies és „gyárszerű”.  

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_2364_col_29.jpg

Bár a fő rendezési elv a nyitottságot követte, természetesen zárt ajtók mögött találhatóak meg a konferencia és tárgyaló termek, a fotóstúdió és a vetítő szoba.

mullen-lowe-offices-tpg-architecture-interiors-north-carolina-usa_dezeen_herob.jpg

Külön érdekesség, hogy a székek és az térelválasztó elemek színválasztéka igazodott a falakon megtalálható festékrétegek színeihez.

Budapesten a kiadó új A kategóriás irodaházakkal nehéz vetélkedni, de a felújított vagy átalakított házak némelyike azért labdába rúghat. A fővárosban egyelőre nem túl sok ilyen, szerencsésen megvalósult átalakítás történt, az elsők között van ugyanakkor az óbudai Flórián Udvar. Az egykori Magyar Királyi Dohánygyárból valóban hangulatos, nagy belmagasságú tereket varázsoltak.

florian_udvar_jo.jpg

Megőrizték a XIX. századi stílusjegyeket és beépítették a XXI. századi modern technológiákat. A karcsú öntöttvas tartóoszlopok és boltíves födémszerkezetek visszahozzák a régi eleganciát. A régészeti feltárások során római romok kerültek elő, ezeket az egyik főbejáratnál, egy üvegpadló alatt láthatjuk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr4912129443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása