Irodatérkép

Keddi KV: Mentőöv lehet egy jó albérlő

2017. január 09. 14:51 - MeNa

Legalább négy területen lehet jelentős megtakarítást elérni, ha jól megszervezzük cégünk irodai munkáját illetve az iroda használatát. Az a lényeg, hogy mindent tudatosan végig vigyünk, és persze ellenőrizzük is a végrehajtást.

Manapság egyre több cégnél fordul elő, hogy nincs annyi emberre szüksége, mint amennyire a bérleti szerződés megkötésekor volt. Ám mivel a szerződésből való kiszállás hátrányokat okozna, olyan megoldás kell, ami csökkenti terheinket. Erre jó az albérlő keresése. Ne akarjuk magunk végezni ezt a munkát, bízzuk ezt a bérbeadóra vagy ügynökségére, esetleg arra az ügynökségre, amelyik annak idején minket képviselt a bérleti tárgyalásokon.

24371359_l.jpg

Arra számítsunk, hogy a bérbeadó a legtöbb kiadó budapesti irodaházban már az eredeti bérleti szerződésben rögzíteni akarja, hogy csakis az ő írásos engedélyével adhatjuk albérletbe a fölöslegessé vált területet. Ezt egyébként általában megadják, csak elvétve vannak kikötések és szinte mindig szabályozzák, hogy az albérlő okozta károkért a főbérlőt terheli a felelősség. Az albérlő persze ugyanúgy tájékozódik a piacon, mint mi annak idején és csakis a piaci bérleti díjnál alacsonyabb összegért hajlandó beköltözni. A különbség tárgyalás kérdése, de általában 15-20 százalék szokott lenni. Ez nem tragédia, addig is bejön valami pénz nekünk és tudjuk fizetni a mi bérleti díjunkat.

Meglévő irodai bérleményünk jogi feltételein nem nagyon változtathatunk, miután aláírtuk a bérleti szerződést. Most tekintsünk el attól, amikor külső okok miatt gyorsan ki kell költözni, vagy ha jól megy az üzlet cégünknek, akkor helyben akarunk bővülni. Ezek részleteit minden bérleti szerződés szabályozza. Mi most azokra a takarékossági lehetőségekre hívjuk fel a figyelmet, amelyeket a jól kialkudott szerződésen felül – saját elhatározásból - tudunk meghozni. 

alomgyar_rotterdam_3.jpg

Kézenfekvő, hogy például a racionálisabb belső térkialakítással, (ehhez itt adunk legalább 140 ötletet) a munkatársak egymáshoz közelebbi – de nem zsúfoltságot eredményező – elhelyezésével már egy közepes (mondjuk 30-60-fős) cégnél is több tíz vagy akár 80-100 négyzetméternyi terület is megtakarítható. A kapott összeget szorozzuk be 10-12 euróval és máris megvan, hogy havonta mennyi lesz a megtakarítás. Vannak olyan irodaházak – főleg a kilencvenes évek elején vagy még korábban épültek, amelyekben kevésbé variálhatók a belső terek, sok a kihasználatlan közös terület és ezt mindig a bérlővel fizetteti meg a bérbeadó. Ezt kell nekünk a minimumra szorítani. Ezek egyébként általában a B kategóriás irodaházak, de ezek között is lehet jó néhány jó ajánlattal találkozni.

Ha nem akarjuk más irodaházba költöztetni cégünket, de jobb feltételeket szeretnénk jelenlegi helyünkön, akkor jó megoldás lehet néhány emelettel magasabbra vagy egy tágabb elhelyezést biztosító területre átmenni. Legutóbb a világ egyik legismertebb, szórakoztatóelektronikai termékeket gyártó cége az egyik régebbi óbudai irodaházban egy teljesen felújított szintet vett így birtokba.

Még mindig az elhelyezésnél maradva érdemes kitérni egy stratégiai elemre. Ez pedig az, hogy cégünk milyen arányban akarja és tudja úgy megszervezni tevékenységét, hogy érdemi távmunkára nyíljon lehetőség – ez ugyanis jelentősen kihat az ingatlannal kapcsolatos költségeinkre. Sok vezető ódzkodik ettől, pedig érdemes átgondolni ezeket a folyamatokat és persze számba venni a távmunka hátulütőit is.

alomgyar_rotterdam_2.jpg

Cégünk tevékenységétől függően a távmunkások nagyobb aránya visszafelé is hat: időről-időre szükséges, hogy bejöjjenek, konzultáljanak a bentiekkel, továbbképzésen vegyenek részt, stb. Ekkor szorult helyzetbe kerülhetünk, mert hirtelen nincs hol leültetni őket - hiszen éppen azért „küldtük” haza őket dolgozni. Megoldás lehet - ha az adott irodaházban van üres terület – az ideiglenes vagy alkalmakra vonatkozó bérlet. Ezt a lehetőséget már az eredeti bérleti szerződésbe is bevehetjük. Itt talán azok járhatnak jól, akik például eleve kiadó loft irodákat keresnek. 

A legigazibb távmunka az, amikor még csak néhány napra sem jön be egy alkalmazott, merthogy eleve kiszerveztük a munkát – és ezzel jelentős irodaterületet szabadítottunk fel. Kár, hogy Magyarországon a közepes méretű, de növekedésre képes cégek többsége ma még fenntartásokkal tekint üzleti folyamatainak kiszervezésére.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaterkep.blog.hu/api/trackback/id/tr9712090823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása